Preek van de week



Preek  van de week
  Kalender
Drievuldigheidszondag


In het oude missaal waarmee ik het religieuze deel van mijn jeugd heb doorgebracht staat een mooie afbeelding boven de teksten van Drievuldigheidszondag. Je ziet een hand, een vis en een duif. Symbolen voor de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Zo heeft men eeuwenlang op een niet-rationele manier de ene God in zijn veelzinnigheid ervaren en zich eraan toevertrouwd.


God als een hand die zegent, een hand die vasthoudt en draagt. Daarom noemen wij Hem Schepper, Vader, Bron van leven. God naar wie we opzien als hoogte. De vis, ichtus in het Grieks, is Christus in wie God ons nabij komt als verbonden met het levenslot van ieder ander. In Jezus leerden we God kennen als plaatsbekleder voor elke lijdende mens. De symboliek van de vis verwijst naar het water en de aarde, want doorheen deze tekens werd Hij ons nabij.
De duif is de neerdalende Geest die ons aanraakt in het diepste van onszelf. Hier ervaren we God als diepte, verbonden met onze eigenste groeikrachten en onze poging om heel te worden. De heilige Geest wordt ook gesymboliseerd door het vuur en de wind omwille van zijn ongrijpbare aanwezigheid, zijn speelsheid en tegelijk alles verterende of meesleurende kracht.
Zo ontmoeten we de ene, enige God op een directe en concrete manier: als hoogte, verte en diepte. God verbonden met de grote kosmische krachten van lucht, aarde, water en vuur. En in het centrum van deze dimensies en krachten staan wij als zoekende mensen, die vragend, hopend uitzien, die in eerbied buigen, die in zorgende bekommernis het leven trachten te behoeden en elkaar te ondersteunen, of die innerlijk genezen door de kracht die ons aangrijpt. Telkens worden we aangesproken en wordt de mogelijkheid geboden in relatie te treden met de Ene, de Onnoembare Andere, de op mensen bedachte God.

Ik heb bewust gekozen om op deze manier te spreken over het mysterie van de heilige Drievuldigheid, omdat elke rationele poging mislukt en zelfs misplaatst is. Terecht merkt Schillebeeckx in zijn theologisch testament op:
"Ik kan niet meegaan met binnentrinitarische speculaties, zij het die (vanuit menselijke voorgegeven modellen) van Augustinus, van Bonaventura of Thomas, of die van Hegel, en hedendaagse theologen. Al bewonder ik daarbij hun trinitarische piėteit, die ik overigens deel, ik ben niettemin huiverig voor het vleugje menselijke onbescheidenheid wat betreft hun trinitarische speculaties. Dat is ook de reden waarom ik nooit een traktaat 'De Trinitate’ heb geschreven, al heb ik voor de rest alles wat er in de theologie ongeveer te behandelen valt, ergens wellicht wel in mijn reflecties betrokken." (H. Schillebeeckx, Theologisch testament, Nelissen, Baarn, 1994, p.97)

Persoonlijk zou ik nog verder willen gaan. Het gaat niet alleen om menselijke onbescheidenheid, maar de speculaties waarover Schillebeeckx het heeft tonen hoe een bepaalde rationaliteit zich niet weet te begrenzen en daardoor tekort doet aan ons geloof, aan Gods verhevenheid. Een feest als dat van de Heilige Drievuldigheid is zo voor ons een bijzondere uitdaging om tot een zodanig spreken te komen dat het mysterie intact blijft. Het is een uitdaging om het geloof te bevrijden van een rationele greep waarin het eeuwen werd opgesloten en waardoor het voor de meeste mensen van vandaag onaantrekkelijk is. Geloven wordt een krachtig gebeuren als het onze totale persoon aangrijpt en daarbij Gods anders-zijn overeind mag blijven. Deze visie is niet anti-rationeel maar wijst op de grenzen van onze rede. Slechts zo kunnen we opnieuw weer buigen, uitzien, verstillen en hopen op Diegene die ons zo onvoorwaardelijk ter harte gaat.

Marcel Braekers o.p.

     top    lijst