Preek van de week
Liturgische kalender
  Prekenlijst Uw commentaar

   forum    webmeester

Derde adventszondag 2000
 

 

 

D
e figuur van Johannes de Doper keert elk jaar terug in de advent.
Zijn oproep tot bekering, eerder in de advent te beluisteren, krijgt vandaag
een aanvulling: een oproep tot menselijke solidariteit.
Het mag niet bij woorden of vrome gebaren blijven, het gaat om concrete daden.
Tot drie keer toe vragen de mensen die naar hem toe zijn gekomen: "Wat moeten wij doen?" En telkens volgen er concrete antwoorden. (Luca, 3:10-18)
Eigentijds geformuleerd horen we deze antwoorden opnieuw in de oproepen
van de actie 'Welzijnszorg'.


Al wie naar de Jordaan komt voor een doopsel van bekering, wordt teruggestuurd naar de realiteit van het dagelijks bestaan om er vorm te geven aan zijn bereidheid tot geloof en vernieuwing.
Als er tollenaars en soldaten naar Johannes komen om te vragen wat ze moeten doen om gereed te zijn voor de nieuwe samenleving en om er deel aan te hebben, dan zijn dat juist twee categorieën van mensen die toen door de brave gemeente terzijde werden gesteld omdat men overtuigd was dat hun beroep hen belette rechtvaardig te leven. Volgens Johannes - en later ook volgens Jezus - is niemand te min of te slecht om naar bevrijding, om naar genade en naar Gods welwillendheid te mogen verlangen. Iedereen mag zich gereed maken. Niemand is te min om zich in Gods liefde te zonnen. Niemand moet zich onwaardig achten om als mens te groeien onder het bemoedigende oog van God. Niemand is zo verloren of afgezonderd in zichzelf dat hij niet zou mogen hopen dat God vreugde in hem zal vinden. Daarom: wees blij en verheug je, want de Heer is je nabij!

Wel vraagt Johannes de Doper dat allen, goeden en kwaden, de levenshouding zouden aannemen die deze messiaanse tijd mogelijk maakt en dat men zou meewerken aan die samenleving van liefde,vrede en gerechtigheid.

"Wie een bovenkleed én een onderkleed heeft, laat hij delen met wie niets heeft." Hier wordt een radicale mededeelzaamheid gevraagd. Het is niet voldoende het overtollige van de hand te doen; nee, je moet delen van wat jezelf nodig hebt voor je levensonderhoud…

En verder zegt Johannes: laat alle onrecht achterwege! Maak niet nog méér ongelukkigen en nog méér miseriemensen door uw afperserij, door uw bedrog en vervalste rekeningen. Wees tevreden met wat je hebt. Verlang niet eindeloos naar méér, ten koste van wat anderen bezitten en van wat anderen gelukkig maakt.

Zo bereid je het komen en Gods-vrede-onder-ons voor. Dan mag je ook verwachten dat God je niet veroordeelt. Het vuur van bestraffing zal je niet moeten vrezen. Integendeel, je zult gedoopt worden ,ondergedompeld worden in de Geest van God. Dat is de uiteindelijke boodschap van het komen van God in de persoon van Jezus Christus.
Om messiaans te leven, om altijd vredestichtend op te treden, om iedereen méér dan gewoon maar rechtvaardig te behandelen, om ongerust te zijn over wat je bezit zolang er andere mensen wat te kort hebben, om voor iedereens geluk te willen instaan...daarvoor moet je een droom van een mens zijn, een engel, een god. Welnu, naar de onderdompeling in zo'n goddelijke mentaliteit wilde Johannes ons verlangen wekken en aanscherpen. Jezus leefde in die geest, met dat vuur... en hoe verlangde Hij dat het zou branden op aarde.

Die Jezus wordt door Johannes de Doper voorgesteld met hoogdringendheid. Want Hij komt als iemand die het koren al van het kaf gescheiden heeft. Hij moet alleen nog maar het graan opbergen en het kaf verbranden. Die Jezus stelt ieder van ons dus dringend voor de beslissing: wil je tot het kaf behoren en je leven slijten in zinloze nutteloosheid? Het dient dan nergens meer voor, het maakt niemand blij, ook jezelf niet.
Of wil je, als koren en graan voedsel en vreugde verschaffen aan anderen? Dan word je leven een gave voor een betere wereld en het maakt velen blij.
"Zo en met nog vele andere vermaningen verkondigde Johannes aan het volk de Blijde Boodschap."

G. Braet o.p.


Kom
in ons midden,
groei in ons
van harte,
wees
hier en nu,

Gij die
leven liefde heet,
Gij die
Vader God
wordt genoemd,
Gij die
zijt gezien

in een kind
vol beloften,
zonder woorden

alles zeggend,
machteloos
onweerstaanbaar,

op liefde en trouw
aangewezen geheel en al,

God, kom
in ons midden,
groei in ons
van harte,
wees
hier en nu,
amen

P. Verhoeven